Om zwarte knoflook te verkrijgen worden knoflookbollen en losse teentjes wekenlang onder juiste temperatuur en vochtigheidsgraad geplaatst. Door dit zorgvuldig gecontroleerd verwarmingsproces wordt de look gefermenteerd. Tijdens het fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoïdine, waardoor de teentjes zwart en zacht worden.
De transformatie van witte naar zwarte look heeft onvermoede positieve gevolgen. Tijdens het fermenteren komen er haast 2 keer zo veel anti-oxidanten vrij, daarom kunnen we zeggen dat zwarte knoflook bijna 2 maal zo gezond is als witte knoflook. Witte knoflook bevat immers overwegend allicine, een stof die enkel oplosbaar is in vet. Zwarte knoflook daarentegen bevat S-Allycysteine, en is dus oplosbaar is in water. Dit betekent dat het lichaam de antioxidanten sneller en gemakkelijker absorbeert.
Door de zachte, gelei-achtige textuur en rijke smaak kan het gegeten worden als een ingrediënt of gewoon als een gezonde snack. De knoflooksmaak wordt mild, een beetje zoet met tonen van melasse, balsamico en chocolade. Knoflook teentjes als een gezond dropje.
|
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Gebruik zwarte look-poeder in soepen, salades, hummus, ijs, eieren, sauzen, Griekse yoghurt, vinaigrette en nog veel meer voor verbeterde smaken! Ook in zoete gerechten - zoals ijs en cake kan je ze toepassen.
Deze zwarte knoflook is klaar voor gebruik en kan worden toegevoegd aan recepten zonder verder te koken. Na het weken kan je de teentjes ook pletten of blenden tot een knoflook-pasta. Naar wens kan kan je zout, tijm, olijfolie…toevoegen aan de pasta. Voeg de knoflookpasta toe aan je gerechten.
|