Kies je voor een éénmanszaak of een vennootschap hangt af van jouw persoonlijke situatie, middelen en welke risico's je wenst te nemen. Zeer kort kan men het volgende stellen:
ÉÉNMANSZAAK
Je hebt geen financieel plan nodig om een éénmanszaak op te starten. Je kan het ondernemingsnummer snel en eenvoudig aanvragen via de Kruispuntbank voor Ondernemingen.
Het risico van jouw activiteiten, stel je activiteiten slagen niet aan en je maakt verlies draag je helemaal alleen. Er is geen waarborg of geen plafond voor de door jou te vergoeden schade in geval van verlies.
De administratie gebeurt in een extra tweede deel van de aangifte van jouw personenbelasting. De personenbelasting wordt berekend op de inkomstenschijf, vaak dus ook de hoogtst belaste vorm van ondernemen.
VENNOOTSCHAPSVORM
Het grote vderschil tussen een éénpersoonzaak en een vennootschap is in vele gevallen de slechts beperkte aansprakelijk waarvan je geniet bij een faillissement onder vennootsschapsvorm. Ook een tweede reden kan de lagere winstbelasting zijn in de vennootschapsbelasting ipv in de personenbelasting bij een éénmanszaak.
Om het risico op faillissement en mogelijke aansprakelijkheid te beperken moet je zowel voor een BV als een NV een financieelplan op te maken. Voor een VOF of een CommV is het niet verplicht maar je mag je er van verzekeren dat er in vele gevallen wel naar gevraagd zal worden.
Vroeger had je helemaal geen financieelplan nodig om eender welke vennootschap op te richten. Afhankelijk van de vennootschapsvorm werd een kapitaal vooropgesteld waarvoor je hoogtes aansprakelijk gesteld kon worden en je bij aanvang van je activiteiten zelfs maar 1/3 van diende te volstorten.
Dit is niet meer het geval. Het financieelplan is dus verplicht zowel voor de BV als de NV
IN THEORIE:
Het kost je sindskort dus geen 'gigantisch' startkapitaal meer! Je kan (in theorie) nu voor slechts € 1 een vennnootschap BV of NV oprichten.
Je hebt een sterk financieelplan uitgedokterd en legt dit in principe zelf neer bij de notaris die op zijn/haar beurt de registratie van het ondernemingsnummer tot stand zal laten komen. De notaris zal ook instaan voor alle wettelijke publicaties in het Belgisch Staatsblad.
IN PRAKTIJK:
Recentelijk werden enkele uitspraken door rechters gedaan dat ook boekhouders en notarissen aansprakelijk kunnen gesteld worden wanneer jij als handelaar binnen de 3 jaar failliet zou gaan. Dit omdat zowel de boekhouder als de notaris gezien worden als vergoed te zijn geweest voor hun advies / haalbaarheid van jouw project dat in het financieelplan werd opgenomen. Wanneer er geen uitzonderlijke omstandigheden hadden plaatsgevonden en de zaakvoerders netjes het financiële plan hadden gevolgd, stelde de rechter de conclussie dat het financieelplan niet goed was opgemaakt en de boekhouder en notaris de zaakvoerder niet goed hadden geadviseerd bij de haalbaarheid van het project. Beide werden aansprakelijk gesteld en de zaakvoerder ging vrijuit.
Dit betekent in de praktijk dat je bij het zoeken van een boekhouder voor de opmaak van een financieelplan mogelijks onterecht te horen zal krijgen dat het klantenbestand al volzet is. En dit jammer genoeg zeker wanneer het om horeca activiteiten gaat waaronder de voedingssector wordt beschouwd. In een financieelplan dien je echter alle mogelijke opbrengsten, vaste kosten, groeimogelijkheden maar ook risico's te voorzien. Als vishandelaar beschik je gemiddeld over een assortiment dat een 500 tot 700 tal verschillende producten kan bevatten. Je dient zowel de kosten te berekenen voor een gehele zalm als voor diegene die je zal gaan fileren en dan pas zal gaan verkopen, wil de filet ook nog gerookt aanbieden, zal je ook voor deze versie een aparte kostenbatenanalyse moeten opmaken. Je begrijpt, een hele klus om voor een voedingszaak een correct en betrouwbaar plan op te maken.
Wat je kan doen is je aanvankelijk richten op een beperkt assortiment waarvan kosten en risico's gekend of idem beperkt zijn. Hou je op één vestiging of één ambulante handel. Wees bewust van je doelgroep en concurrentie, want ook hoe je deze zal bereiken of omzeilen zal je moeten opnemen in jouw financieel plan.
Geraak je er toch niet uit, start dan met een VOF of zelfs zelfstandig statuut wanneer je zeker bent van jouw zaak.
De voordelen van een vennootschap zijn voornamelijke de lagere winstbelasting in vergelijking met alle andere ondernemingsvormen. De aangifte gebeurt via een jaarrekening die je éénmaal per jaar indient en die in geval van vast personeel indienst door iedereen gratis kan geraadpleegd worden in het Belgisch Staatsblad. |